מיחזור פחיות שתיה

להצערת מחיר אטרקטיבית צרו איתנו קשר


17506348_xxlכיום, מיחזור של פחיות משקה, כמו גם של בקבוקים, נחשב לדבר ידוע, מוכר ומקובל. די קשה להאמין שלפני מעט יותר מעשור לא הייתה קיימת בישראל מודעות מינימלית לאפשרות האיסוף והמחזור של מכלי משקה ופחיות שתיה.

בסקירה שלהן נספר כל מה שחשוב לדעת על מיחזור פחיות שתיה בישראל. בתוך כך נראה:
•    מהיכן הכל התחיל, מה היו הצעדים שהובילו לאפשרות המיחזור.
•    איזה גוף בישראל אמון על הצעד החשוב כל כך של איסוף הפחיות והעברתן למרכזי המיחזור עצמם.
•    כיצד מבוצע תהליך המיחזור הלכה למעשה.
•    מדוע חשוב כל כך לבצע את הצעדים הללו ומדוע יש עדיין מקום לשיפור.

נקודת ההתחלה

כיום, כאשר כל ילד לומד כבר בגן הילדים על חשיבות המחזור וכאשר אין אדם בארץ שלא נתקל במיכלי איסוף מסוג כזה או אחר, קשה להאמין שרק לפני חמש עשרה שנה המצב היה שונה לחלוטין. באותן השנים, השלכה של פחיות משקה לפח האשפה הייתה האפשרות הטבעית וגם אם רצה מישהו למנוע את המצב הזה, לא היה בנמצא כל פתרון אחר.

צעדים של עידוד המיחזור, הגברת המודעות הציבורית ולחץ על המחוקק מטעם גופים וולונטריים שונים הביאו לפריצת דרך של ממש. פריצת הדרך הזאת אירעה בנקודת זמן ברורה מאוד – בשנת 1999. באותה השנה, ממש לקראת סוף האלף הקודם, נחקק בכנסת חוק חשוב ופורץ דרך – חוק הפיקדון על מכלי משקה, התשנ"ט.

החוק, עליו חתומים ראש הממשלה דאז, בנימין נתניהו והשר לאיכות הסביבה המנוח, רפאל איתן (רפול) קבע את כל מה שכיום ברור ומובן מאליו. החוק קבע את החובה לגבות פיקדון בכל מכירה של פחית משקה (וגם של מכלי משקה אחרים ובקבוקים). החוק הגדיר את החובה לבצע סימון על הפחיות, בדבר חיוב הפיקדון ולא פחות חשוב – החוק הגדיר את הצורך בהקמת גוף שירכז את התהליך החשוב של איסוף מכלי המשקה לסוגיהם השונים.

תאגיד אל"ה

בעקבות המודעות וחקיקת החוק האמור חויבו יצרני ויבואני פחיות המשקה ומכלי המשקה האחרים לקחת חלק פעיל בתהליך המחזור. בפרט, עליהם הוטל לאסוף את מכלי המשקה והפחיות תוך עמידה ביעדים שהוגדרו בחוק.

על מנת לעמוד ביעדי החוק ולהצליח לבצע איסוף יעיל ולאחר מכן מיחזור, הוקם תאגיד המיחזור אל"ה. זהו תאגיד שפועל ללא כוונת רווח והוא גוף המרכז את החברות המרכזיות שעוסקות בממכר, ייצור ושיווק של פחיות. מטרותיו של התאגיד הן לא רק לאסוף את הפחיות אלא גם לספק אמצעים יעילים לאיסוף מכלי המשקה השונים. בין היתר, הדבר נעשה באמצעות הצבת מיכלי איסוף מתאימים. בנוסף, מקיים התאגיד שורה של צעדים בחינוך והגברת המודעות למיחזור.

כיצד מבוצע המיחזור

שלב איסוף הפחיות ומכלי המשקה האחרים הוא כמובן שלב חשוב. אולם לא פחות חשוב מכך הוא השלב שבו לוקחים את אותו המיכל, הפחית, והופכים אותה לחומר גלם ליצירת מוצרים חדשים בתכלית.

המיחזור עצמו נעשה במפעלים ייעודיים, שם מבצעים מיון של סוגי פסולת שונים. את הפחיות גורסים לחתיכות קטנות, על מנת להפיק מהן חומרי גלם חשובים, מתכות, אלומיניום. בהמשך, מועברים חומרי הגלם הללו ליצרנם שמפיקים מהם מוצרים חדשים, ללא צורך לכרות חומרי גלם יקרים. זהו דבר חשוב שכן כך חוסכים פגיעה מיותרת בסביבה וגם צורכים פחות אנרגיה, מים, חשמל.

חשוב לומר שלמרות שהמצב כיום טוב למדי, אין זאת אומרת שהכל מושלם ואין יותר מה לקדם. חשוב מאוד להמשיך ולאסוף ולמחזר וחשוב לא פחות לפתח דרכים יעילות יותר לביצוע המיחזור. כל ייעול נוסף יחסוך פגיעה מהותית בסביבה ויהפוך את המיחזור לכדאי עוד יותר.