מיחזור קלקר – מצטרף חדש למהפכת המיחזור

להצערת מחיר אטרקטיבית צרו איתנו קשר


לאורך שנים, וגם כיום, הקלקר נחשב למפגע רציני ואויב סביבתי ממדרגה ראשונה. זהו חומר שמשמש את האנושות למגוון עצום של שימושים, הוא אינו מתכלה, הוא נחשב חומר מסוכן מבחינה בריאותית ועוד אין ספור דברים שליליים המתקשרים לחומר הלבן והקל הזה.

אך כיום ניתן כבר להתחיל לראות ניצנים, בעולם וגם אצלנו בישראל, של פיתרונות מיחזור קלקר שעשויים להפחית משמעותית את הנזקים הטמונים בהשלכת חומר זה למטמנות ולאתרי אשפה ברחבי העולם.

מה זה בכלל קלקר?

כולנו מכירים את הקלקר מאין ספור מוצרים ושימושים, אנו משתמשים בקלקר בתור כוסות חד פעמיות לקפה של הבוקר בדרך לעבודה, בתור צידניות לקירור מזון או תוצרת לנסיעות, בתור חומר בידוד לבניין, בתור חומר הגנה על סחורות וחבילות ועוד אין ספור שימושים. אך כמה מאיתנו באמת יודעים מהו אותו חומר לבן ומוקצף? כנראה לא רבים.

השם המקצועי של קלקר הוא פוליסטירן או פוליסטירן מוקצף, מדובר על פולימר שמיוצר מנפט, הצורה המוכרת ביותר של החומר היא מוקצפת. לקלקר אין צבע, אין ריח והוא קשה במידה טובה לשימושיו. הקלקר אינו מוליך חום או קור במידה משמעותית אך הוא כן שומר על קור או חום של נוזלים או מוצרים אשר נמצאים למשל במיכל קלקר סגור, חומר מבודד.

בישראל השם קלקר "תפס" בגלל מיכלי שתייה גדולים שהיו נפוצים בעבר ושהיו מצופים בחומר זה בתור שכבת בידוד לשמירה על קור הנוזל בפנים.

הנזק הסביבתי של קלקר

כאמור, מבחינה סביבתית הקלקר הוא בעל מוניטין שלילי מאוד, והוא הרוויח מוניטין זה ביושר. הנזקים הסביבתיים של הקלקר נוגעים הן לתהליך ייצורו והן לסוף חייו בתור מוצר צריכה או מוצר שימושי לתעשיות שונות. הקלקר מיוצר מנפט וככזה הוא כמובן תורם לשימוש משאב טבעי מוגבל ומתכלה שלצורך הפקתו נעשית פגיעה סביבתית קשה במקרים רבים. בתהליך הייצור של קלקר נפלטים רעלים רבים מהנפט. ההיבט הנוסף שפוגע בסביבה במהלך החיים של מוצר קלקר היא העובדה שמהלך החיים הזה ארוך במיוחד. כמו מוצרים רבים המבוססים על נפט ותצרי לוואי שלו, גם הקלקר ניחן בשרידות גבוהה מאוד. למעשה לוקח לו אלפי שנים ואף למעלה מכך כדי להתפרק.

עד שאותו קלקר מתפרק הוא גם תופס מקום יקר ומיותר במטמנות והררי האשפה בכל העולם, הוא גם חודר למערכות אקולוגיות ומזהם אותן, הוא מגיע לימים ולאגמים ופוגע בבעלי החיים בהם והוא פשוט אינו מתפרק ונשאר הרבה אחרי שסיימו להשתמש בו. היבט חיובי של קלקר וסביבה הוא שימושים בחומר לצרכי בנייה ירוקה, בעיקר בתור חומר בידוד שלאורך זמן מבטיח שימוש בפחות אנרגיה לחימום וקירור מבנים.

עם זאת חשוב לציין כי תהליכי הייצור השתפרו בשנים האחרונות והפגיעה בסביבה במהלך ייצור קלקר הופחתה משמעותית.

מיחזור קלקר בפועל

לאורך השנים לא הייתה בישראל תשתית של מיחזור קלקר ורוב מוחלט של פסולת הקלקר הגיעה למטמנות השונות. זאת למרות שבפועל מיחזור קלקר היא פעולה פשוטה ואפשרית בהחלט. פשוט המדינה לא עודדה את הנושא וליצרניות לא היה תמריץ כלכלי כדאי מספיק כדי להקים תשתית איסוף עצמאית.

היצרן הגדול ביותר של מוצרי קלקר בישראל הוא מפעל עין כרמל (ידוע גם במפעל קל-קר), נכון לשנת 2011 שהו גם המפעל היחיד שמבצע מיחזור קלקר בהיקפים משמעותיים. המפעל החל למחזר קלקר בשנת 2004 ובראשית שנת 2011 החל בתכנית בקנה מידה ארצי לאיסוף חינמי של קלקר ממפעלים, ישובים וגורמים שונים למטרת מיחזורו ושימוש חוזר בו לייצור מוצרי קלקר.

איסוף הקלקר למטרת מיחזור נעשית על חשבון חברת עין כרמל במתקנים שניתן לרכוש ממנה או במתקנים בבנייה עצמית. מיחזור קלקר הוא למעשה גריסתו ושימוש חוזר בו ליציקות קלקר חדשות.