מיחזור ברזל

להצערת מחיר אטרקטיבית צרו איתנו קשר

מהפכת המיחזור שעוברת על ישראל בשנים האחרונות היא בהחלט תופעה מרתקת וחשובה ביותר, אך היא נוגעת בעיקר למיחזור של פריטים ביתיים כגון בקבוקים, נייר, קרטון, סוללות ובחלקים הולכים וגדלים בישראל גם של פסולת אורגנית. אך מה לגבי פסולת ברזל, פסולת בעלת משמעות גדולה הן מבחינת הכמויות והן מבחינת ההשפעה הסביבתית של טיפול לא נכון בה. מיחזור ברזל הוא תחום תעשייתי אשר קיים כבר שנים רבות בישראל ובעולם, בעיקר מסיבות כלכליות ולאו דווקא כלכליות, ההיבט הסביבתי רק מחזק את הצורך וההיגיון שבמיחזור ברזל ופסולת ממתכות אחרות.

הברזל הוא מינרל, נפוץ יחסית, שיש לכרות במכרות באזורים שונים בעולם, אז יש לעבד אותו באופן מסיבי ובהמשך ניתן לייצר ממנו שלל אדיר של מוצרים ויישומים, החל מסכרים וגשרים ענקיים ועד רכיבי ברזל קטנים למוצרי צריכה או ציוד מקצועי על סוגיו. מיחזור ברזל הוא הגיוני כלכלית, תפעולית וסביבתית, כאשר אין ספק כי ישנם תהליכי מיחזור מתכת אשר כוללים יצירת זיהום סביבתי לא קטן ולא כל הגורמים העוסקים בתחום מתעניינים בכלל בנושא הסביבתי. בישראל, מיחזור ברזל קיים במפעלי עיבוד מיוחדים, יש חברות פרטיות האוספות את הברזל ובנוסף יש שחקנים האוספים כמויות גדולות של פסולת מתכת ומייצאים אותה לעיבוד ומיחזור במפעלים בחו"ל.

ההבדל בין מיחזור ברזל למיחזור מתכות אחרות

בתעשיית המיחזור ישנה הבדלה בין מיחזור ברזל לבין מיחזור של מתכות אחרות – מתכות ברזליות לעומת מתכות שאינן ברזליות. זאת משום שהמאפיינים הפיזיקליים של הברזל שונים מאשר של מתכות אחרות וכמו כן ההיקפים של הברזל לעומת מתכות אחרות הינם הרבה יותר גדולים – על מנת למחזר ברזל יש צורך בתהליך וטמפרטורות אחרות לעומת מתכות אחרות, כאשר התחום של מיחזור מתכות נדירות ויקרות הינו נושא מורכב ומרתק בפני עצמו – למשל מתכות מיוחדות ממכשירים אלקטרוניים. המתכת השנייה הכי נפוצה בתהליכי מיחזור מתכות לאחר הברזל היא האלומיניום – אותה מתכת המשמשת למשל לייצור פחיות המשקה שממוחזרות במסגרת חוק הפיקדון.

בכלל זה, פלדה נחשבת ברזל – הפלדה מופקת בעיקר מעפרת ברזל. חשוב להבין כי על מנת לייצר טון אחד של פלדה/ברזל תעשייתי יש להשקיע כמויות אדירות של אנרגיה לתהליך העיבוד, לעומת זאת במיחזור ברזל דרישות האנרגיה הן כרבע מכך בלבד.

אילו מוצרים ממחזרים לברזל

יש ברזל ופלדה בהמון מוצרים ויישומים, כאמור החל מהבית של כל אחד ואחת מאיתנו ועד מפעלים ויישומים תעשייתיים גדולים. פסולת פלדה הניתנת למיחזור כוללת מכוניות ישנות, מכשירי חשמל, קופסאות שימורים, שאריות או פסולת מתהליכי בנייה, כבלים שונים וכן הלאה. כמובן שעל מנת לבצע מיחזור ברזל יעיל ומקצועי יש להפריד את הברזל מיתר הרכיבים במוצר – בין אם מדובר על מתכות אחרות וכמובן שאם מדובר על רכיבים כגון פלסטיק, בדים וכן הלאה.

בישראל ממחזרים כמחצית מהביקוש לברזל מדי שנה, כך שאת יתר הביקוש יש לייבא מחו"ל. בהתאם לביקוש העולמי ולמצב במכרות מחירי הברזל יכולים לעלות או לרדת, כך שלתהליכי מיחזור ברזל יש השפעה גם בחזית זו גי עלות ההפקה הזולה יותר מאפשרת להוזיל את העלויות לצרכנים. הברזל הממוחזר יוצא מסופו של התהליך כחומר גלם שאפשר למכור הלאה על מנת ליצור מוצרים ויישומים חדשים – כאשר תכונות האיכות והחוזק של הברזל נשמרות כאשר התהליך מבוצע נכון ותחת בקרה קפדנית.

איך מתבצע התהליך?

מיחזור ברזל מתבצע באופן פשוט למדי, לאחר שלב הניקוי והפרדת הרכיבים שאינם ברזל/פלדה מהמערכת, הברזל מוכנס לתנורים גדולים, תעשייתיים וחמים ביותר במגיעים לטמפרטורה של כ-1,600-1,800 מעלות צלזיוס. בתנורים הללו הברזל ניתך, הופך נוזלי ואפשר להעבירו לתבניות יציקה ישירות למוצר הרצוי או כחומר גלם.

תהליך מיחזור ברזל מצריך בכל זאת הרבה אנרגיה לחימום התנורים, הוא כולל לרוב פליטת מזהמים לאוויר וכמובן שאגירת המתכת בשטח כוללת ניצול הרבה שטח ומראה מאוד לא אסתטי. לגבי מיחזור ברזל יש להתייחס גם לנושא האיסוף, המייקר את התהליך עקב המשקלים הגדולים ומוצרים מורכבים להובלה לעיתים.