את התוצאות של ההתחממות הגלובאלית אנו רואים מדי שנה. הטמפרטורות בכל רחבי הגלובוס עולות באופן משמעותי, מזג האוויר הופך להפכפך ואסונות הטבע רק הולכים ומחמירים. שחקני המפתח בתהליך הזה הם גזי החממה, ובמרכזם הפחמן הדו חמצני.
מהם גזי החממה?
כשאנו מדברים על גזי חממה, אנחנו מדברים על מולקולות באטמוספירה אשר קולטות קרינה תת אדומה מכדור הארץ ומחזירות אותה אליו. נוצר תהליך המכונה “אפקט החממה“, במהלכו חלק מהקרניים הללו נאגרות באטמוספירה ומעלות את הטמפרטורה הנחווית על פני הגלובוס.
הפיתרון הישראלי: עידוד פרוייקטים שאינם פוגעים בסביבה
לאחרונה, החליט השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, לקחת חלק מהותי במאבק למען כדור הארץ. ההחלטה שהתקבלה במשרדי הממשלה חד משמעית: בשנתיים הקרובות, תעניק הממשלה 151 מיליון ש”ח עבור פרוייקטים להפחתת גז החממה, אשר חלק גדול מהם (כ-40 מיליון) יהיה מיועד לעידוד התקנתן של טכנולוגיות ישראליות המיועדות לסייע בבעיה, כלומר, התקנים אשר מפותחים על ידי חברות ישראליות וייכנסו לשימוש מסחרי בשנים 2011-2012.
כך יתבצע המימון
ההחלטה על מימון הפרוייקטים הידידותיים לסביבה היא חלק מפועלה של התוכנית הלאומית לצמצום זיהום אוויר, עליה הוחלט בסוף שנת 2010. מנגנון זה אמור להעניק למעלה מ-100 מיליון שקלים תוך שנתיים עבור פרוייקטים והשקעות בנושא המדובר, וזאת על פי קריטריונים שנקבעו מראש.
אילו פרוייקטים יזכו לתמיכה?
הועדה קבעה מספר קריטריונים בהם צריכים הפרוייקטים לעמוד כדי לקבל את התמיכה הכספית. עליהם להיות ארוכי טווח (עד 2020 לפחות) ולא לשמש להפקת אנרגיה מתחדשת או להחלפת שימוש בדלקים לייצור אנרגיה או סולר. נדרש גם שהפרוייקטים לא יתוקצבו על ידי הממשלה בשום אופן אחר.
החלוקה הצפוייה תהיה בין תחום התעשייה החקלאות וכן המסחר והשירותים (43 מיליון ש”ח כל אחד), השלטון המקומי (15 מליון ש”ח) ומגזר התחבורה (10 מיליון ש”ח). מעבר לכך, פרוייקט בודד אינו יקבל מעבר ל-8 מיליון ש”ח (או 12 מיליון ש”ח- כאשר המדובר הוא בטכנולוגיה ישראלית חדשה).
[…] פרוייקטים להפחתת פליטת גזי חממה […]