בישראל מיוצרים מדי שנה חמישה מיליון טונות של אשפה ביתית שכוללת אשפה יבשה ואשפה רטובה. מדי שנה כמויות האשפה הביתית רק הולכות וגדלות והערכה היא שבעוד חמש שנים מהיום, בשנת 2020 האשפה הביתית תגיע ל- 10 מיליון טונות.
סוגי פסולת של אשפה יבשה
בתהליך ההפרדה הראשוני הפסולת הביתית מופרדת לשני סוגים: אשפה יבשה ואשפה רטובה. במאמר זה נדבר על האשפה היבשה, אשר מופרדת גם היא למרכיביה השונים – נייר, פלסטיק, זכוכית (לבנה, שקופה וצבעונית), מתכת, קרטון, חיתולים חד פעמיים, ניילון, בדים מסוגים שונים, כלים חד פעמיים, מוצרי היגיינה, מוצרי אלקטרוניקה, דיסקים, בדלי סיגריות, סוללות, מוצרי קוסמטיקה ועוד.
יתרונות של מיחזור אשפה יבשה
- חיסכון כלכלי לפרט ולמשק בכלל – העלות הכספית של חומרי גלם ממוחזרים נמוכה באופן משמעותי מהעלות הכספית של חומרי הגלם המקוריים.
- חיסכון בחומרי גלם מתכלים – הייצור של מוצרים שונים מחומרים ממוחזרים מקטין באופן משמעותי את צריכת המשאבים הטבעיים אשר ממילא מתמעטים ככל שחולף הזמן.
- הפחתת נפח הפסולת הנטמנת – ככל שממחזרים יותר כך אין צורך בהטמנת אשפה יבשה, דבר שחוסך זיהום של הקרקע ושל מי התהום.
- הפחתה של אנרגיה – האנרגיה שמושקעת בתהליכים שונים שבהם משתמשים בחומרי גלם ממוחזרים היא קטנה באופן משמעותי מזו שמושקעת כשמשתמשים בחומרים טבעיים.
תהליך מיחזור אשפה יבשה
נביא כאן כמה סוגים של אשפה יבשה שלכל אחד יש תהליך מיחזור ייחודי:
מיחזור פלסטיק
מיחזור נייר
אוספים את כל מוצרי הנייר ודוחסים אותם לקוביות ענקיות שמועברות אחר כך לבריכות מים ושם הנייר מתפרק לסיבי נייר. לתוך הנוזל של סיבי הנייר מוסיפים חומרים שונים אשר נותנים לנייר כל מיני תכונות.
מיחזור זכוכית
הזכוכית עוברת תהליך של גריסה והתכה בתוך תנור עד שנוצר חומר שהוא נוזל זכוכית אליו מוסיפים רכיבים שמשנים האופי שלה על פי הדרישות השונות. לאחר מכן שופכים את נוזל הזכוכית לתבניות שדרכן מתקבלת צורתן הסופית. בסוף התהליך הזכוכית עוברת עוד כמה טיפולים כדי שתהיה עמידה.
מיחזור מתכת