כיום, מיחזור הפך לנושא חשוב במיוחד בכל תחומי החיים. אם בעבר רק ארגונים ופעילים סביבתיים ביקשו להחדיר את עקרונות המיחזור לשגרת היומיום, כיום המיחזור עומד להפוך לחובה הנאכפת בחוק. בזכות הפיתוח הטכנולוגי, ניתן למחזר חומרים שונים, כגון בדים, פלסטיק, זכוכית, גומי, נייר וגזם.
מהו גזם?
לפני שנבחן את חיוניותו של מיחזור גזם, כדאי להבין מהו גזם. גזם הנו כותרת כללית לענפים, עלים ואפילו דשא, הנקצץ מעצים ושיחים. בדרך כלל, גזם נוצר בשלושה תחומים עיקריים – העירוני, הציבורי והכפרי. בין היתר, הוא נוצר בעת גיזום שיחים ועצים בגינות, מטעים, יערות ושמורות, בין אם לשם בטיחות ויופי ובין אם לשם העצמת הגדילה והפריחה.
בכדי למגר ולסלק את הגזם שמצטבר, נוהגים לשרוף או לטמון אותו באתרי פסולת. דרכים אלו נעשו בעייתיות מאחר ולא נותר עוד מקום להטמנת הגזם ושריפתו עלולה לפגוע בשכבות האוזון ולגרום לזיהום אוויר משמעותי. על כן, מיחזור גזם נעשה לחיוני במיוחד.
כיצד מיחזור גזם יכול לסייע?
כמו כן, מיחזור גזם יכול לעזור רבות גם לבעלי החיים. במידה ומקצצים את הגזם באופן דק ביותר, הוא יכול להחליף את הקש והנסורת. באמצעות מיחזור גזם, ניתן ליצור מיני קומפוסט. הקומפוסט הנו דשן מחומרים אורגניים, ולכן, באמצעות יצירת קומפוסט מגזם נוצר מיחזור כפול ומכופל. קומפוסט זה מאפשר לדשן את הקרקע ולסייע בפריחת מטעים וגינות, בצורה ידידותית יותר לסביבה כולה.
שינוי תודעתי בחברה ובתעשייה
בניגוד למיחזור חומרים אחרים, כגון מיחזור נייר או בקבוקי פלסטיק, שנעשו לדבר שבשגרה, מיחזור גזם עוד לא חדר לתודעת הציבור במידה רבה. הסיבות לכך רבות, כוללות את העובדה שאין גזם רב בסביבה העירונית, אלא בעיקר בסביבה הכפרית ובתחומי החקלאות. עם זאת, הנזק שעלול להיגרם עקב הצטברות הגזם יכול להשפיע על כלל האוכלוסייה, ללא קשר למשלח ידם. על כן, יש לערוך שינוי תודעתי בחברה, בתעשייה ובתחומי החיים בכלל, שיסייע להאיר את חשיבותו של מיחזור גזם.