מבחינת ישראל, וגם מבחינת גלובלית כוללת, ייצור חשמל הוא תהליך מזהם מאוד שמסתמך בעיקר על דלקי מאובנים – מעט מאוד נפט למרות מה שחלק מהציבור חושב אלא בעיקר פחם. בשנים האחרונות מדינת ישראל נמצאת בתהליך של מעבר לייצור חשמל מגז טבעי והפחתת השימוש בפחם, הסיבות לכך רבות והתהליך נעשה גם ללא קשר לתגליות הגז הגדולות לחופי ישראל (תגליות שעדיין אינן מפיקות גז).
מהות תהליך המעבר לגז
משרד התשתיות מקדם את הנושא ואחראי על המהלך, התהליך כולל הסבה של תחנות הכוח הפחמיות כך שיוכלו לפעול על גז תוך שמירה על האפשרות להפעילן עם פחם במקרה הצורך. להכרזה משמעותית וחיובית זו בהחלט יש קשר לתגליות הגז לחופי ישראל. המהלך הזה מגיע לאחר החלטה משמעותית כי תחנת הכוח החדשה באשקלון תהיה דו-דלקית ותתבסס בעיקר על גז ולא רק על פחם כפי שרצו בתחילה במשרד לבצע (השינוי היה עקב לחצים פוליטיים ושל ארגונים ירוקים).
המשמעות לכך שישראל תבסס את רוב ייצור החשמל שלה על גז במקום על פחם היא חשמל שיהיה זול יותר מכפי שהוא כיום, הזיהום המקומי בעקבות הייצור יפחת משמעותית וייפלטו פחות גזי חממה.
זיהום של תחנות כוח פחמיות
אך חיסרון מרכזי של תחנות הכוח הפועלות על פחם הוא זיהם האוויר הכבד שהן יוצרות. מדובר על זיהום אוויר חמור מאוד הן ברמה המקומית עם חלקיקים מסוכנים שנפלטים ומשייטים להם באוויר ברדיוס גדול מאוד מהתחנות והן ברמה הגלובלית עם פליטת כמויות גדולות של גזי חממה וחומרים מזהמים. בסין למשל, ערי תעשייה אדירות מימדים שצרכו כמויות עצומות של חשמל מפחם, הפכו שחורות ולא ניתן היה לראות עוד את השמיים.
העדיפות של שימוש בגז טבעי לייצור חשמל
אמנם גז טבעי הוא עדיין דלק מאובנים מתכלה ומזהם במידה מסוימת, כך שבהחלט עדיף ייצור חשמל מלא ממקורות מתחדשים ונקיים – אך זהו באמת הרע במיעוטו לעומת המצב שהיה עד היום ומדובר על התקדמות משמעותית עבור משק החשמל הישראלי.
לקריאה נוספת: מקורות אנרגיה מתחדשים
[…] פתיחת תחנת כוח הפועלת על פחם באשקלון (למידע נוסף ר' "מעבר לייצור חשמל מגז"), והפסקת שפיכת רעלים לנחל הקישון על ידי מפעלים […]