למרות שבשנת 2011 הנושא המרכזי שנמצא בשיח הציבורי לגבי ים המלח הוא דווקא עליית המפלס ואיום להצפת מתחם המלונות באגן הדרומי של הים, בפועל ים המלח עצמו מתכווץ ומפלסו יורד בכל שנה במהירות מטרידה, נושא שהשפעתו רחבה מאוד על כל סביבת הים.
לגבי נושא זה המדינה מקדמת פיתרון של קציר
המקום הנמוך בעולם הופך נמוך יותר
ים המלח ידוע בכל העולם כמקום הנמוך ביותר שבו ניתן לשהות שלא מתחת למים, הים הוא פלא טבע אמיתי והוא אף נמצא ברשימה הסופית של כניסה לרשימה החדשה של פלאי תבל. אך הנזקים הסביבתיים שנגרמים לים הופכים אותו לנמוך יותר בכל שנה! כמובן שהים עצמו אינו הופך נמוך אך מפלס המים שיורד מנמיך את הקרקע הנגישה ובמקרה הזה זהו שיא עולם שלא כדאי להמשיך לשבור.
הגורמים להתכווצות ים המלח
למרות שים המלח הוא ים יחסית גדול ולעומת הכנרת הוא מאוד גדול, בטווח זמן קצר יחסית נגרם לו נזק משמעותי ורובו, כמו במקרים רבים מדי למרבה הצער, נגרם כתוצאה ממעשים של בני אדם. הגורמים העיקריים לעובדה שים המלח מתכווץ ומפלסו יורד בקצב מהיר ומדאיג הם:
- מקורות המים של ים המלח הם נהר הירדן, הירמוך והכנרת – שמקושרים ביניהם גם כן כמובן – שאיבת המים מהירמוך, מהכנרת ומהירדן גורמת לכך שאפיק זרימת הירדן שמגיע לים המלח מזרים כמויות מעטות מאוד של מים לימה. מדינת ישראל, לצד סוריה וירדן שואבות מים ובכך למעשה מייבשות את ים המלח כי קצב אידוי המים מהיר יותר מאשר קצב החידוש.
- מפעלי ים המלח שהוקמו ע”י מדינת ישראל וכיום נמצאים בשליטת החברה לישראל שבשליטת משפחת סמי ועידן עופר שואבים כמויות מים עצומות מים המלח וכך עושים גם המפעלים בצד הירדני של הימה. שאיבה זו והזרמת המים לאגן הדרומי מוסיפה לצמצום המים וירידת המפלס בצורה משמעותית.
בעיות ונזקים כתוצאה מירידת המפלס
- היווצרות בולענים (בורות שנפערים באזורים שונים ע”י קריסת האדמה) – סכנה מוחשית לסביבה ולחיים.
- האצת תהליכי סחיפה באזור ים המלח.
- היווצרות שטחי בוץ טובעני באזורים בהם החוף נסוג.
- פגיעה במערכות אקולוגיות רבות ומורכבות.
[…] הטבע בישראל נמצא את תגליות בגז לחופי ישראל, השימוש של מפעלי ים המלח במחצבים של האזור והנזק הסביבתי עקב כך […]
[…] כל המידע על הנזק לים המלח. […]