סינון מים באמצעות אוסמוזה הפוכה הוא תהליך שקיים כבר שנים רבות הן בקנה מידה ענק של מערכות סינון תעשייתיות ולאומיות והן בקנה מידה קטן של מערכות ביתיות. זוהי שיטת סינון מים המתבססת על תהליך ביולוגי-פיזיקאלי שיכול להיות רלבנטי למגוון חומרים ותמיסות, אך הוא מוכר בעיקר מתחום המים.
השיטה של אוסמוזה הפוכה מאפשרת למדינות לספק מי שתייה ומים לחקלאות גם באזורים בהם אין כמעט או אין בכלל מים שפירים באופן טבעי, כולל התפלת מי ים.
תיאור ביולוגי פשוט של התהליך
אוסמוזה הפוכה היא מצב של מעבר ממס (מים) מתמיסה שבה ריכוז מומסים (מלחים למשל) גבוה אל תמיסה שבה ריכוז מומסים נמוך – כאמור, באמצעות הפעלת לחץ מנוגד ללחץ האוסמוטי הרגיל. התהליך נקרא אוסמוזה הפוכה כי אוסמוזה מתארת תהליך של מעבר ממס מתמיסה עם ריכוז מומסים נמוך לתמיסה עם ריכוז מומסים גבוה לצורך השוואת הריכוזים.
תהליך הסינון מבחינה טכנית – איך זה מתבצע
על מנת ליצור תהליך סינון מים בעזרת אוסמוזה הפוכה יש להפעיל כאמור לחץ מלאכותי על המים שאותם רוצים לטהר, זה נעשה במיכלים סגורים וייעודיים כאשר רמות הלחץ נעות החל מ-2-14 בר למים מתוקים ועד 40-70 בר למי ים מלוחים. הלחץ והמסנן הדחוס והמיוחד מספקים בסיום התהליך מים מטוהרים ומסוננים ברמה גבוהה מאוד.
מערכות אוסמוזה הפוכה ביתיות
השיטה איננה רלבנטית רק להתפלת מי ים או מפעלי טיהור מים תעשייתיים, היא נפוצה מאוד בשוק מסנני המים הביתיים, בעיקר במערכות המותקנות מתחת לכיור ומערכת בר מים שולחני. במערכות אוסמוזה הפוכה ביתיות התהליך כולל גם סינון פיזי מקדים עם מסנן רשת פשוט, מסנן פחם פעיל המונע מעבר של תרכובות אורגניות וכלור ולעיתים גם נורת UV לטיהור נוסף מחיידקים. מערכת ביתית של אוסמוזה הפוכה לרוב לא מצריכה השקעת אנרגיה רבה ביצירת הלחץ (בעזרת משאבה למשל) אלא היא נעזרת בכוח הגרביטציה בלבד לייצור הלחץ הנדרש – כי לא מדובר על מי ים אלא על מים מטופלים ומתוקים.
מערכות תעשייתיות
מעבר להתפלת מי ים במערכות אוסמוזה הפוכה ענקיות ומערכות ביתיות, השיטה מיושמת גם בתעשיית המזון לקבלת מים נקיים במיוחד (ליין ומיצים למשל), עסקים לשטיפת מכוניות נעזרים בשיטה ועוד יישומים תעשייתיים
[…] אוסמוזה הפוכה […]