כדור הארץ מתחמם, ועל כל אחד מאיתנו מוטלת החובה לפעול על מנת לשפר את מצבו. אחד הביטויים המרכזיים של גישה זו הוא פרוייקט “שעת כדור הארץ”, אשר מונהג במדינות רבות בעולם החל משנת 2008- ומשמש דוגמא נחרצת לכך שחיסכון קטן של כל אחד מצטבר לכמויות עצומות.
מהי שעת כדור הארץ?
בשנת 2007, הגתה הקרן העולמית לשימור חיות הבר ׁ(WWF) רעיון פשוט מאד: בכל בתי האב, העסקים והמוסדות הציבוריים יכובו האורות ושאר מכשירי החשמל למשך שעה אחת. המטרה הייתה להעלות את המודעות העולמית לשינויי האקלים החלים על הגלובוס, וזאת בעזרת חיסכון באנרגיה.
המטרה: להקטין את פליטת גזי החממה
הסיבה לכך שנבחר דווקא כיבוי מכשירי החשמל כמסמל הפעילות למען כדור הארץ אינה מקרית. שימוש נרחב באנרגיה חשמלית מביא לפליטה של גזי חממה, אשר מצטברים באטמוספירה ושולחים קרינה אל פני כדור הארץ. זו מביאה לעליית הטמפרטורה הממוצעת בעולם באחוזים מבהילים.
שעת כדור הארץ: לא רק כיבוי מכשירי חשמל
במרוצת השנים, הפך יום כדור הארץ להרבה יותר מכיבוי קולקטיבי של מכשירי חשמל. תאריך זה הפך סמל להעלאת המודעות, עם שלל גורמים שנרתמים למאבק.
השנה, הגיעו למופע המרכזי בתל אביב כ-15 אלף איש, אשר צפו במופעים שונים, שיפרו את ידיעותיהם בנושא באחד מדוכני ההסברה שהוקמו במקום ואף השתתפו במגוון פעילויות חוויתיות. בנוסף על כך, הוענקו פרסי “הגלובוס הירוק” לגורמים הפועלים נחרצות למען החברה, ובכלל זה חבר הכנסת דב חנין.
2012: חיסכון גדול, אבל לא מספיק
הנתונים מראים כי בשעת השיא של כיבוי המכשירים, נרשם חיסכון עצום של לא פחות מאשר 65 מגה וואט. עיקר החיסכון היה בראש העין, בה נחסכו כ-10% מכמות האנרגיה הממוצעת. מן העבר השני, אילת ובת ים היו היעילות פחות, עם 2.8% חיסכון בלבד.
גם אם נתונים אלה מרשימים בכל קנה מידה, יש לזכור כי מדובר בירידה ביחס לשנת 2011, בה נחסכו כ-100 מגה ואט- זאת למרות שמספר הערים גדל מ-20 ל-22. זהו הבדל של 35%, שבאנרגיה אף משמעותי הרבה יותר.