התחום הסביבתי כולל בתוכו גם הרבה היבטים חברתיים, זה רק טבעי כי פרויקטים שמהותם תרומה לאיכות הסביבה או שיפור תהליכים קיימים יכללו גם מרכיבים חברתיים כלשהם, מהותם של שני התחומים דומה והיא לשפר מצב קיים. מנקודת מוצא זו עולה פרויקט משותף חדש של המשרד להגנת הסביבה ומשרד הרווחה, פרויקט העסקת בעלי מוגבלויות במיחזור והפרדת פסולת.
השקעה בין משרדית משותפת
היוזמה של העסקת בעלי מוגבלויות במיחזור והפרדת פסולת היא כאמור שיתוף פעולה בין המשרד להגנת הסביבה בראשות השר גלעד ארדן לבין משרד הרווחה והשירותים החברתיים בראשות השר יצחק (בוז’י) הרצוג. הפרויקט אמור ליצור מקומות תעסוקה חדשים בתחום המיחזור כאשר קהל המועסקים הרלבנטי הם בעלי מוגבלויות שונות. התכנית זוכה לתקצוב התחלתי של 2 מיליון ש”ח, אמנם לא סכום גבוה אך בהחלט מאפשר מרחב פעולה ויש לקוות כי התכנית תצליח ותביא להגדלת התקציבים.
כיצד ייושם פרויקט העסקת בעלי מוגבלויות במיחזור והפרדת פסולת
על מנת להעביר את התכנית משלב התכנון והבירוקרטיה אל השטח ואל יציאה לפועל שבאמת תיצור מקומות תעסוקה לבעלי המוגבלויות וגם תסייע לתחום המיחזור הוקם צוות מיוחד שמשותף לשני המשרדים המובילים (הגנת הסביבה והרווחה), למינהל אגף השיקום ולארגון ג’וינט ישראל. הצוות המשותף בחן פרויקטים רלבנטיים אשר כבר פועלים בישראל או כאלו בעלי פוטנציאל טוב להקמה.
עבור מי מיועד פרויקט העסקת בעלי מוגבלויות במיחזור והפרדת פסולת
על פי הגדרות הפרויקט הוגדרו אנשים בעלי מוגבלויות אשר ייחשבו כקהל היעד העיקרי ליישום התכנית. ההגדרות הכלליות הן:
- אנשים שקיבלו הכרה מהביטוח הלאומי בלפחות 20% נכות בעלי טווח מוגבלויות רחב
- כולל אנשים עם מוגבלות פיזית
- אנשים הסובלים ממוגבלות חושית כמו לקויי שמיעה, חירשים, ליקויי ראייה, עיוורים ועוד
- אנשים עם מוגבלויות שכליות
- הסובלים ממוגבלויות אוטיזם ושעל ספקטרום ה-PDD
- אנשים הסובלים מליקויי למידה חמורים, הפרעות קשב וריכוז – יחד עם תפקודים שכליים והסתגלותיים נמוכים
פסולת אלקטרונית
למרבה הצער חלקים משמעותיים של הפסולת האלקטרונית הנוצרת כיום בעולם נשלחת על גבי ספינות ענק למדינות עולם שלישי (אפריקה והודו למשל) ושם ישנם הרים עצומים של פסולת שאותם המקומיים מפרקים, מוכרים את המתכות בעלות הערך ומרעילים את עצמם והסביבה עם הרעלים והפסולת.