בעולם המודרני והטכנולוגי בו אנו חיים, פסולת אלקטרונית היא נפוצה ומהווה מרכיב לא מבוטל מבחינת נפחי האשפה בישראל ובעולם. כאשר מחליפים מחשב, טלוויזיה, מכשירי חשמל למטבח ושאר גאדג’טים בקצב מהיר יותר מבעבר ובהיקפים גדולים כל כך, נוצרת פסולת רבה שיש לטפל בה בצורה נכונה. מוצרי אלקטרוניקה מכילים מתכות יקרות, חומרים רעילים וחומצות מזיקות שיש להפריד ולהיפטר מהם כהלכה, לכן מיחזור מוצרי אלקטרוניקה הוא כה חשוב לסביבה ולבריאות האדם.
הכוונה לגבי מיחזור מוצרי אלקטרוניקה היא לא שימוש חוזר במוצר עצמו – למשל תרומה לצדקה או העברה לגורם כזה או אחר – אלא פירוקו לגורמים ושימוש חוזר במה שניתן, לצד טיפול נכון וסביבתי ברעלנים שונים וביתר הפסולת שאיננה ניתנת למיחזור.
מעבר לחשיבות הכללית של כלל תהליכי המיחזור באשר הם והצורך להגדיל פתרונות הפחתה, שימוש חוזר ומיחזור (Reduce, Reuse, Recycle), מיחזור מוצרי אלקטרוניקה הוא חשוב בצורה מיוחדת. הטמנה של הפסולת האלקטרונית במטמנות או זריקתה במזבלות למיניהן עשויה בהחלט ליצור נזקים סביבתיים ובריאותיים רבים (מעבר לבזבוז אדיר של מקום ושטחים פתוחים רק בשביל להטמין פסולת), זאת משום שפסולת אלקטרונית מכילה רעלנים רבים, חומצות וכמו כן מתכות יקרות ובעלות ערך כלכלי.
בנוסף, שימוש חוזר במתכות היקרות הרבות שנמצאות במוצרי אלקטרוניקה מפחית (אפילו שמדובר בהפחתה מזערית) את הצורך האדיר במתכות אלו שמוצאות מהאדמה בתהליכים פוגעניים והמיחזור מספק תעסוקה / רווחים כלכליים לגורמים שונים הפועלים בתחום של מיחזור מוצרי אלקטרוניקה.
מיחזור מוצרי אלקטרוניקה כולל במידה רבה מאוד הפרדת ומחזור מתכות יקרות שנמצאות בציוד שונה, זה האינטרס הכלכלי של פתרונות מיחזור ושל חברות פרטיות העוסקות בתחום. מוצרי אלקטרוניקה מכילים נחושת, זהב, כסף, ברזל, אלומיניום ועוד כמויות מזעריות של מתכות יקרות נדירות יותר. מיחזור מוצרי אלקטרוניקה כולל פירוק הרכיבים הללו והפרדת כל סוג מתכת כך שיהיה ניתן להעבירו להתכה ושימוש חוזר בתעשייה כלשהי.
פירוק, הפרדה ומיחזור פסולת אלקטרונית
מיחזור אשפה אלקטרונית כולל פירוק ידני של הציוד השונה, הפרדת רכיבים המכילים מתכות וחומרים רעילים, העברה של המתכות להתכה ושימוש חוזר, הפרדת החומרים הרעילים או רכיבים שלמים המכילים אותם והעברה להמשך טיפול הולם, הפרדת חומרים/חלקים אחרים שניתן למחזר והעברה של כל יתר הפסולת לטיפול רגיל (הטמנה לרוב). על מנת להבטיח טיפול הולם, יעיל וסביבתי חשוב להעביר פסולת אלקטרונית לגורמים מוסמכים של הרשות המקומית, מרכזי תעסוקה מטעם הרשות / המשרד להגנת הסביבה או לחברות פרטיות שמטפלות בפסולת בצורה נאותה. אי אפשר להתעלם מכך שהיקפים אדירים של פסולת אלקטרונית בעולם מועברת בשלמותה למדינות עולם שלישי באפריקה ואסיה, תופעה מטרידה ובעייתית מאוד. שם יש הרי ענק של ציוד ומוצרים שמזהמים את הסביבה ומרעילים את המקומיים שמרוויחים פרוטות ממכירת המתכות היקרות אחרי תהליכי הפרדה מאוד לא בטוחים בלשון המעטה. מיחזור מוצרי אלקטרוניקה כולל צד מכוער ומנצל שבו המדינות המפותחות “זורקות” את הזיהום והפסולת שלהן על מדינות חלשות ללא פיקוח סביבתי הולם.