Site icon פורטל מיחזור בישראל

בנייה ירוקה

בנייה ירוקה או בנייה אקולוגית הינה שם כולל לגישה על פיה בתי מגורים ובניינים ציבוריים מתוכננים כך שמרגע התכנון המוקדם של הבניין ועד למגורים קבועים בו, יתקיים בו חסכון באנרגיה, מים וחומרי גלם.

חסכון זה מגולם בשימוש בחומרים ממוחזרים, תכנון חיסכון מירבי באנרגיה, מיחזור מים ועוד. מטרת הבנייה הירוקה הינה לאפשר רמת חיים גבוהה בסביבה בריאה שתומכת בשמירה על איכות הסביבה. בנוסף, גישה זו  מעודדת בקרב דיירי הבתים, אורח חיים המבוסס על שמירה על הסביבה, מיחזור וחסכון באנרגיה.

ניתן ליישם את עקרונות הבנייה הירוקה עם בשיפוץ מבנה קיים, תוספות בניה או בישום תמ"א 38 בחיוזק מבנים קיימים.

בניייה ירוקה מתבצעת במספר שלבים:

מיקום: יש למקם את הבית בהתאם לתנאי השטח כך שיתקיים ניצול טבעי של אור השמש, אוורור טבעי של הבית, שימוש במי נגר עיליים להשקייה באופן טבעי וכו'.

מבנה: מבנהו של הבית צריך לאפשר גם הוא ניצול של אור השמש, אוורור, שמירה על ארגיה.

חומרי בנייה: את הבית יש לבנות מחומרי בניין שיצורם דורש מעט אנרגיה ו/או שהם כוללים חומרים ממוחזרים.  מומלץ להשתמש בחומרי בנייה בעלי תוחלת חיים אורכה ולדאוג לניצול יעילם של החומר להקטנת פסולת הבניין.

איבזור: את הבית יש לאבזר באביזרים חוסכי אנרגיה ומים. מומלץ להתקין מערכות מחזור פסולת ומי ביוב.

עקרונות השיטה הירוקה באים לידי ביטוי במספר אלמנטים:

שמירת אנרגיה בחלל המבנה– כאשר המבנה מקורר או מחומם בהתאם לצורך, יש לשמור על האנרגיה לזמן המירבי על מנת למנוע בזבוז של אנרגיה נוספת למקור חימום/קירור.

שמירה על יחס היקף-שטח של הקירות– הרצון הוא לשמור על יחס היקף- שטח גדול ככל האפשר. לצורך כך יש לצמצמם את שטחי הפתחים במבנה (דלתות וחלונות). היחס הטוב ביותר בין שטח להיקף ניצן באמצעות מבנים עגולים או שצורתם ריבוע.

מבואה– יצירת חיץ בין הפנים לחוץ באמצעות מבואה במופרדת מהחוץ לפנים בשתי דלתות. מבואה זאת מונעת בריחת חום בימי חורף או כניסת חום בימי הקיץ. המבואה צריכה להיות בנויה בפנים הבית, כאשר רק קיר אחד שלה גובל עם החוץ.

חצרות פנימיות– מאפשרות הגדלת שטח הקירות החיצוניים בבית, אך מונעת ישירה של קרני שמש.

בנייה מותאמת לקרינה השמש– יש להתחשב בקרינת השמש לאורך היום בבחירת חומרי בניין לקירות. בישראל קרינת השמש מגיעה מכיוון דרום ולכן את החזיתות הדרומיות יש לתכנן בהתאם.

יישום עקרונות בניה אקולוגית באים לידי ביטוי באופן הבא:

שלד המבנה- שלד המבנה נבנה מחומרים טבעיים שיצורם אינו צורך אנרגיה גבוהה. השלד מתוכנן כך שיתקיים בידוד תרמי של הפנים מן החוץ. (בידוד קירות, מרתף, גג וכו').

מעטפת המבנה- שימוש בחומרים טבעיים, בידוד זכוכית, תכנון חלונות, פתחי אוורור וחללים.

מערכות במבנה-  מערכות למחזור מים, בידוד הצנרת, בקרת אקלים, תאורה חסכונית

גימור המבנה- שימוש בחומרים טבעיים אשר אינם גורמים לאלרגיות, מונעים עובש וטחב.

על אף שהשיטה נתפסת פעמים רבות כשיטת בנייה המיועדת למי שדוגל באדיקות באידיאולוגיה של שמירה על הטבע, חשוב שנבין שלשיטה יתרונות רבים אחרים מעבר לשמירה על הסביבה:

  1. הוצאות התפעול של בניינים הנבנים בשיטה זו הן נמוכות יותר.
  2. סביבת הבית בשיטה זו איכותית יותר ונוחה הרבה יותר.
  3. בתים ירוקים, לאורך הזמן, יזכו לפופולריות גבוהה יותר ויהיו מבוקשים יותר בשוק.

השיטה זוכה לפופולריות גבוהה בעולם כולו, כיום אנשים מפתחים יותר ויותר מודעות סביבתית ובוחרים לבנות את ביתם על פי עיקרון שיטת הבנייה הירוקה. חשוב לזכור, כי על אף העקרונות המנחים, חשוב מאוד להיוועץ עם מומחים בתחום, אשר יעשו את ההתאמה הטובה ביותר בין הצרכים של דיירי הבניין ולבין שמירה על הסביבה.

Exit mobile version