Site icon פורטל מיחזור בישראל

שקיות נייר

בשנים האחרונות מתנהל בארץ דיון מתמשך באשר לגורלה של שקית הקניות, זו שקית הפוליאתילן או שקית ה'גופיה' שהישראלים מכירים. ברור לכל הצדדים שהשקית מהווה מפגע סביבתי חמור משלבי הייצור ועד 400 שנים לאחריו, אבל עדיין לא הוחלט מהו התחליף המשתלם ביותר מבחינה כלכלית ומבחינת איכות הסביבה.

שקיות פלסטיק והמפגע הסביבתי

לפי נתונים שמפרסמת עמותת אדם טבע ודין, נצרכות ברשתות השיווק בישראל כ- 430 מיליון שקיות פלסטיק מדי חודש, כ- 2 שקיות לאדם ליום. אלו 5 מיליארד שקיות ניילון שמושלכות לזבל, מוטמנות באתרי הטמנה עם יתר הפסולת הביתית ובכל שנה תופסות כ- 28% מנפח האשפה שלנו וכ- 7% ממשקלה. מיליונים של שקיות לא מגיעות כלל לאתרי ההטמנה וקלות ודקות הן מעופפות בשדות, בכבישים ונצמדות לגדרות ולצמחיה.

הסכנה לבעלי החיים

מעבר לנזק האסטטי וחשוב הרבה יותר, השקיות הופכות להיות מלכודות מוות לטורפים, מכרסמים, דגים וציפורים שבולעים אותן וחונקות צמחים כשהן מכסות אותם. למעלה מ- 100,000 בעלי חיים ימיים מתים בכל שנה כתוצאה מבליעת שקיות ניילון.

מיחזור נראה כפיתרון מתבקש לבעיה אקולוגית חמורה. היום מפעילים מערך מיחזור נייר, מיחזור צמיגים ואפילו מוצרי אלקטרוניקה. אם כן, נמחזר גם שקיות פלסטיק. אומנם זה יפחית במעט את כמות השקיות שמוזרמת לשוק אבל תהליך המיחזור של השקיות דומה לתהליך הייצור התעשייתי שלהן וכרוך בזיהום המים, האוויר והקרקע ועל כן נראה כי זהו לא הפתרון האידיאלי.

עוברים לשקיות נייר ?

רבים תומכים בשימוש בשקיות נייר, כמו בארצות הברית, אך מומחים לאיכות הסביבה מראים שבייצור שקית נייר נצרכים 40% יותר אנרגיה מאשר בייצור שקיות ניילון, שקיות נייר עמידות פחות ולא ניתן להשתמש בהן למוצרים קפואים או רטובים (זוכרים איך תמיד בסרטים מתפרקת כל תכולת השקית ומתפזרת על המדרכה בדיוק כשכוכב הסרט נורא ממהר?).

ופרט חשוב שבל נשכח – כמו מאגרי הנפט גם מלאי העצים באמזונס מידלדל והולך.

יש גם שקיות שעשויות מחומרים מתכלים, כמו עמילנים אבל אלו יקרות ביותר ולא משתלמות לבעלי העסקים.

חקיקה בנושא כמובן שאין. היו פה ושם יוזמות ופעם או פעמיים אפילו הגיעו למעמד של הצעת חוק אבל בסופו של יום, האחריות נשארה מוטלת על הצרכניות הישראליות. אז מהן האלטרנטיבות שלנו?

שקיות רב פעמיות או שקי בד

שקיות רב פעמיות ברשתות השיווק מסתמנות כפתרון הנוח ביותר.

כמעט כל רשת מזון שמכבדת את עצמה מציעה למכירה בקופות שקיות בד רב פעמיות במחיר נמוך של 3-5 שקלים לשקית. הנפח שלהן גדול פי שלוש מנפח שקית 'גופיה' רגילה וניתן להשתמש באותה שקית שוב ושוב, והיא תחזיק מעמד לפחות שנתיים. רק צריך לזכור לקחת את השקית בכל פעם שיוצאים לקניות…

ואולם, השקיות הרב פעמיות שמוכרים ברשתות השיווק לא בדיוק עשויות מחומרים שאינם מזיקים לסביבה. הן עשויות מחומרים מלאכותיים שעברו תהליכי צביעה והלבנה בחומרים מזהמים, אבל לפחות הן לא חד פעמיות ומושלכות ללא היכר – בחודש אחד חסכתם 60 שקיות.

אם לא מתאים לכם לפרסם רשת מזון כזו או אחרת ואתם רוצים להשתמש בשקית שתתאים לכל סוגי הקניות שלכם., ניתן לרכוש שקית או תיק ירוקה ללא לוגו או פרסומות. באתר האינטרנט של GreenBag Green-Pack תוכלו להזמין שקית רב פעמית עשויה מחומרים ידידותיים לסביבה ו באתר מוכרים שקיות רב פעמיות יפות ומעוצבות מיוטה, כותנה ובד לא ארוג.

אפשר גם בחנויות לבגדים יד שניה. החנות "שתיים" (שיינקין 38 תל אביב) מוכרת שקיות בד שמיוצרות מסדינים ישנים ב 10 שקלים לשקית. השקיות מיוצרות במפעל לשיקום אנשים עם מוגבלויות ורכישתן מאפשרת לכם תמיכה בשתי יוזמות חברתיות מבורכות – כמה נהדר?

אבל בכל זאת, נדרשת פעולה יזומה ומאורגנת של כל המוסדות על מנת לשנות את המצב באופן מהותי. ואם ללמוד ממדינות אחרות, הפעולה העיקרית שהובילה לשינוי רדיקאלי היתה גביית תשלום, אפילו זעום, עבור כל שקית ניילון. כתוצאה מהיטלים כספיים, צריכת השקיות צנחה בעשרות אחוזים.

ובישראל… היטלים כספיים כאלו עושים בסוף את העבודה. מה שצריך להוכיח (מ.ש.ל.)…

Exit mobile version