Site icon פורטל מיחזור בישראל

תהליך מיחזור מתכות

תהליך מיחזור מתכות

כיצד ממחזרים מתכת?

כיום בארץ יש לא מעט חברות אשר אוספות פסולת מתכת ומפעלים שונים אשר מסוגלים לבצע מיחזור מתכות בכמות גדולה.
למיחזור פסולת מתכתית מספר יתרונות: הפחתת מסה ונפח של הפסולת המוצקה המיועדת להטמנה, הפחתת צריכה של משאבי טבע מתכלים וכן צריכת אנרגיה נמוכה בתהליך המיחזור.

אולם היתרון הכלכלי הוא זה שמוביל את רב החברות לאיסוף, ריכוז ומיון פסולת מתכתית ומיחזורה. מיחזור פסולת מתכתית הוא זול יותר מייצור פלדה מחומרי הגלם הטבעיים שלה.

מפעלי המיחזור צורכים שלדי מכוניות, משוריינים, מקררים, חביות, פחיות משקה, קופסאות שימורים ועוד. לאחר תהליך ארוך ומורכב (בעיקר מבחינת איסוף הפסולת), חברות המיחזור הופכות את הפסולת למוצרי מתכת הנצרכים באופן שוטף בתעשייה ובבניין.

הפסולות המתכתית הקטנה (קופסאות שימורים לדוגמא), אטרקטיבית פחות למיחזור בשל העובדה שהיא תופסת נפח רב יחסית, אך מספקת בסופו של דבר מעט מאוד חומר גלם. השיקול המרכזי העומד במיחזור סוג זה של פסולת הוא פחות כלכלי ויותר סביבתי ועל כן הוא שכיח פחות בתעשייה.

כאמור, הדרישה לפסולת מתכתית גדולה, עולה, ואילו פסולת מתכתית קטנה עוברת לרב למטמנות. דוגמא לפסולת מתכתית קטנה אשר כן נאספת וממוחזרת היא פחיות השתייה וזאת במסגרת "חוק הפיקדון". במסגרת חוק זה נאספות כמויות גדולות מאוד של פחיות אשר מרוכזות במקום אחד, מקלות על תהליך האיסוף ובכך מוזילות את עלותו.

סוגי פסולת מתכתית

פסולת מתכתית ברזלית– מכילה מגוון פלדות שמקורן בגרוטאות, שלדי מכוניות וכן פסולת לבנה הכוללת בתוכה מקררים, מכונות כביסה וכו'. פסולת זו מותכת ומועברת ליציקה ליצירת מוצרים חדשים.

פסולת מתכתית אל ברזלית– מכילה מגוון מוצרים אשר מכילים מתכות שאינן פלדות כגון נחושת, אלומיניום, נירוסטה ועוד. פסולת זו נאספת ומהווה חומר גלם ליצירת מוצרים חדשים.

השלבים במיחזור פסולת מתכתית:

איסוף פסולת:
הפסולת המתכתית נאספת לרב בידי חברות וקבלנים אשר תחום עיסוקם הוא איסוף והובלת פסולת מתכתית. המתכות הכבדות מועמסות על גבי משאיות ענק ומובלות אל מפעלי המיחזור. תהליך זה הוא היקר ביותר בכל תהליך מיחזור המתכות, בשל הוצאות ההובלה הגבוהות. האיסוף מתבצע ממספר מקורות:

מבצעי פינוי פסולת יזומים – חברות או קבלנים מפנים מפגעים סביבתיים כגון: שאריות פח, שאריות ברזל ומוצרי חשמל שונים.

"חוק הפיקדון"- במסגרת חוק זה מקבל הציבור החזר של 25 אגורות עבור כל פחית המוחזרת לצורכי מיחזור. בארץ נאספות כ-12 מיליון פחיות בשנה. הפחיות נאספות במתקני איסוף ע"י חברות שונות ומועברות למפעלי המיחזור.

גרוטאות טנקים – איסוף גרוטאות המגיעות מהצבא.

קניית מתכות – מתבצעת לרב ממפעלים שונים, חברות ומוסדות כגון: בתי ספר, בתי חולים וגופים נוספים בעלי מאגר מתכת מהם הם מעוניינים להיפטר.

מיון:
במפעל המיחזור עוברת הפסולת המתכתית מיון והמתכת מופרדת מכל שאר המרכיבים, דוגמת רכיבי פלסטיק, זכוכית, צמיגים, ריפוד וכו'. תהליך זה הוא מורכב וארוך יחסית.

עיבוד:
בתום המיון, עוברת הפסולת המתכתית תהליך עיבוד הכולל קיצוץ באמצעות ציוד מכני כבד ולאחר מכן דחיסה במדחס לצורת קוביות לצורך הגדלת המשקל ליחידת נפח. מטרת התהליך היא התכה ומיחזור כמות גדולה ככל הניתן של מתכת אשר תשמור על איכותה בכל תהליך ההתכה

התכה ויצור מטילים:
קוביות המתכת מותכות בטמפרטורה של 1700 מעלות צלסיוס. אל תוך המתכת המותכת מוספים רכיבים נוספים אשר מעניקים למתכת תכונות שונות בהתאם לדרישה. את המתכת הנוזלית שופכים לתבניות היוצרות מטילים.

עירגול וייצור מוצרים:
מטילי הפלדה עוברים תהליך של עירגול (יצירה של צורה מעוגלת), ומעוצבים בקטרים ובמידות שונות. הם למעשה מהווים את חומר הגלם עבור מוצרי מתכת חדשים.

Exit mobile version