Site icon פורטל מיחזור בישראל

מיחזור מים

מיחזור מים בישראל

בעקבות החוסר המתמיד במים בישראל, הגבלות שונות על השקיית גינות וצמצום מכסות המים המיועדות לחקלאות, חשוב למצוא דרכים שונות למחזר מים. לאחרונה מתגלה כי ניתן לחסוך קרוב לחצי מצריכת המים הקבועה שלנו על ידי מיחזור מים.

אדם ממוצע עושה שימוש בקרוב ל-165 ליטר מים ביום, כאשר 35% אחוז מהם הולכים לצורך הגיינה, 35% נוספים יורדים באסלה, 20% מופנים לצורך בישול ושטיפת כלים והיתר לצרכי השקייה וגינון.

כאשר מדברים על מיחזור מים, או על תהליך מיחזור מים, יש לבצע הפרדה בין שני סוגי המים אשר ניתנים לטיפול ולשימוש חוזר: מים אפורים ומים שחורים:

מים אפורים – אלו מים ללא מוצקים שמקורם הוא ממקלחות, כיורים, מי מזגן, מי שטיפה, מי כביסה ועוד. כאשר בתוך הגדרה זו לא נכללים מי כיור המטבח והמדיח, שנחשבים למים ברמת זיהום גבוהה. המים האפורים כוללים בתוכם חומרי ניקוי שונים, מתכות, חומרים אורגנים וכן מעט גורמי מחלה.

מים שחורים – אלו מים שמקורם מאסלות שירותים, כיורי המטבח ומדיחי הכלים. המים השחורים כוללים בתוכם מוצקים שונים והם "עשירים" בגורמי מחלה שונים.

ניתן לבצע מיחזור בשני סוגי המים אך הטיפול במים שחורים הוא מורכב הרבה יותר ולכן הוא נעשה לרב במכוני טיהור. לעומת זאת, מיחזור מים אפורים הוא פשוט יותר ולכן נעשה גם במסגרת ביתית.

מיחזור מים אפורים

מיחזור מים אפורים הוא פעולה פשוטה יחסית בעלת יתרונות רבים:
שימוש במים אפורים מסייע בחיסכון במים במשק הבית וכן מקטין את ההוצאות על המים. במים אפורים ניתן לעשות שימוש לצורך השקיית גינות ובכך למחזר מים אפורים בקלות וביעילות.

אולם, למיחזור מים אפורים ישנם גם חסרונות:

מיחזור בלתי מבוקר של מים אפורים עלול להביא לזיהום הקרקע ומקורות המים התת קרקעיים. מים שלא מטוהרים כראוי עלולים להכיל שאריות של חומרי ניקוי, מתכות וחומרים אורגאניים שונים ולהוות סכנה למי התהום.
כמו כן, קיימת התנגדות למיחזור ביתי של מים אפורים שכן מים אלה מטוהרים על ידי המדינה ומשמשים כמים לחקלאות. מחסור במים לחקלאות עלול להיתרגם לעלייה במחירי התוצרת החקלאית עבור אזרחי המדינה.

מיחזור מים שחורים

המים השחורים עוברים מיחזור ברמה העירונית, כאמור, באמצעות מכוני טיהור שכן תהליך הטיהור הוא מורכב ומסובך יותר. מיחזור מים שחורים נעשה בהתאם לתקנים קבועים בחוק ומשמש להשקיית חקלאות, גינות ושימוש בתעשייה.

קיימות גם מערכות ביתיות למיחזור מים שחורים, פתרון זה מומלץ לישובים, חוות ומאחזים מבודדים. מים שחורים נוטים להירקב במהירות ולהפיץ ריח רע, המערכות הביתיות חייבות להיות מסוגלות לטפל במים טיפול מורכב יותר מזה של מים אפורים.

חשוב מאוד להתאים את מטרת השימוש במים הממוחזרים לרמת הטיהור של מתקני המיחזור הביתיים. במתקן טיהור טוב סביר להניח שיצאו מים שניתן להשתמש בהם לשטיפה, השקיה (לא פירות וירקות) ושימושים נוספים, אך בשום פנים ואופן לא לשתייה.
חיסרון נוסף הוא עלות מערכת ביתית, שמחירה גבוה מאוד. גם כאן ישנה בעייתיות הנוגעת לטיהור מים ברמת המדינה לצורכי חקלאות. עבור מים שחורים שמסולקים לביוב משלמים מעט מאוד היטלים ולאחר מכן מים אלה משמשים חקלאיים, מה שמוזיל את התוצרת החקלאית.

אין ספק שלמיחזור מים ישנה חשיבות רבה, בעיקר בעת הזו, בה קיימת מצוקת מים ממשית. עם זאת, כדאי לבחון בתשומת לב את אפשרויות המיחזור העומדות לפנינו ולבצע שיקולים בהתאם. בינתיים ניתן לסייע למצב באמצעות חיסכון במים באופן כללי.

Exit mobile version