Site icon פורטל מיחזור בישראל

תהליך מיחזור זכוכית

כיצד ממחזרים זכוכית?

למוצרי הזכוכית ישנם שימושים נרחבים: שמשות, כלי אוכל, כלי אחסון, מוצרי נוי ועוד. חומר הגלם העיקרי בזכוכית הינו קוורץ המצוי בחול.  בשלב מסוים, מוסיפים לתערובת סודה, אשר מורידה את טמפרטורת ההתכה של התערובת וכן סיד, אשר מייצב כימית את התערובת כולה. מעבר למרכיבים אלו, מוסיפים חומרים אשר מקנים לזכוכית תכונות כגון צבע וחוזק.

את הזכוכית ניתן למחזר שוב ושוב ולכן מוצרי זכוכית ממוחזרים מהווים גם הם חומר גלם ליצור מוצרי זכוכית חדשים. שימושים נוספים לזכוכית ממוחזרת ניתן לראות בייצור כלים סניטריים, רעפים, תשתיות כביש, חומרים לבניין ועוד.

תהליך מיחזור הזכוכית:

איסוף והובלה: בקבוקי הזכוכית נאספים במתקני האיסוף השייכים לתאגידי המיחזור בארץ. משאיות התאגיד אוספות את הבקבוקים ומובילות אותם למפעל לייצור זכוכית. במפעל פורקות המשאיות את הבקבוקים לערמות נפרדות על פי צבעי הזכוכית: שקוף, ירוק או חום. חשוב לציין כי ההפרדה חשובה מאוד לשם המשך התהליך.

גריסה וניקוי: מערימות ההפרדה  מועברים הבקבוקים באמצעות שופל, אל מתקן הגריסה והניקוי, בו הם נגרסים ומנוקים משאריות מזון ותוויות הנייר. הבקבוקים מועברים אל תוך משפך גדול ובו הם עוברים גריסה גסה יחסית שתפקידה להקטין את נפחה של הזכוכית. שברי הזכוכית נעים על סרט נע ובאמצעות זרם אוויר מפונות שאריות הנייר. פקקי המתכת מסולקים באמצעות מגנט רב עוצמה.

התכה: שברי הזכוכית עוברים אל שלב התכת החומר. בשלב זה כאשר מדובר בשברי בקבוקים ירוקים  ניתן להשתמש ב- 80% משברי הזכוכית כחומר גלם להכנת זכוכית חדשה. לעומת זאת, בזכוכית חומה או לבנה ניתן להשתמש ב- 50% מהחומר הממוחזר כחומר גלם.

הכנת תערובת: לאחר מכן מכינים תערובת שמכילה את אחוזי הזכוכית הממוחזרת המתאימים בשילוב חומרים נוספים. הכמויות מוזנות במחשב, אשר אחראי על הכמויות המדויקות להרכב התערובת.

התכה: התערובת עוברת אל תנור ההתכה, שהוא אמבט בעומק של כ- 1.5 מטרים בו שוררת טמפ' של כ-1500 מעלות צלסיוס. בתוך תנור ההתכה ישנם שישה מבערים, בכל זמן נתון פועלים רק שלושה מתוך ששת המבערים.

בעת הבערה נפלטים גזים בטמפרטורה גבוהה מן התערובת, גזים אלה מסייעים בשמירה על טמפרטורה גבוהה.

יציקה: לאחר שהתערובת מותכת לגמרי, יוצקים את הנוזל החם אל תבניות המקנות לזכוכית את צורתה הסופית.

בתום היציקה עוברת הזכוכית טיפול של הרפיה לשחרור מאמצים הנוצרים בחומר. טיפול זה מקנה לזכוכית יתר קשיחות ועמידות. בתהליך זה נכנסת הזכוכית אל תוך תנור בו מתרחש קירור מבוקר.

טיפול נגד שריטות: על הזכוכית מותז ספריי שתפקידו למנוע שריטות על גבי הזכוכית.

בקרת איכות: בשלב הבא עוברת הזכוכית מיון קפדני  המלווה בסדרת בדיקות. במעבדה לבדיקת איכות המוצר נלקחת זכוכית מדגמית ונבדקות תכונות שונות שהוגדרו למוצר הזכוכית, כגון: גובה, קוטר, גוון וכו'.
מוצרים שנמצא בהם פגם, חוזרים אל הגריסה.

אריזה: מוצרי הזכוכית זורמים על גבי פס נע ומורמים על גבי משטחים באמצעות יניקת ואקום. משטחים של כל זכוכית נערמים זה על זה בכמות ובגובה שנקבעים מראש בהתאם לדרישות השונות (בדרך כלל של הלקוח הרוכש זכוכית זו). המשטחים נעטפים באופן אוטומטי באמצעות ניילון שמתהדק עקב הזרמת משב אויר חם על ידי מבער מיוחד.

היתרונות הבולטים

ניתן לראות כי בתהליך מיחזור הזכוכית מתקיים עיקרון של חיסכון בחומרי גלם. החול הינו חומר גלם שהולך ומתכלה עם השנים. בנוסף, כרייה וחציבה של החול, שמבוצעת בארץ במכתש הגדול, גורמת לפגיעה בנוף ובבתי גידול של בעלי חיים שונים.

יתרונות נוספים של תהליך מיחזור הם הקטנת כמות הזיהום בייצור זכוכית, חיסכון באנרגיה בעת ייצור זכוכית, הקטנת הנפח הכולל של הפסולת וכן הקטנת סכנת השריפות העלולה להיגרם משברי הזכוכית המושלכים לאתרי פסולת שונים.

Exit mobile version