Site icon פורטל מיחזור בישראל

אנרגיית רוח

החיפוש אחר מקורות אנרגיה חלופיים, שיספקו אנרגיה נצילה ממקורות ירוקים הובילה את האדם לא אחת לרתום את כוחות הטבע לתועלתו. אחד הכוחות שבהם נעשה שימוש לאורח השנים, עוד מימי קדם, היא אנרגיית רוח.

אנרגיית רוח היא למעשה אנרגיה קינטית עצורה שניתן לרתמה למגוון שימושים ישירים, כגון השטת סירות מפרש או לשימושים עקיפים דרך הפיכתה לאנגיה מכנית, כפי שמוכר לרובנו מטחנות רוח, בהן פועלת טורבינת רוח גדולה המניעה מטחנת קמח המחוברת אליה.

יתרונה הגדול של אנרגיית הרוח היא שבדומה לאנרגיה סולארית (המופקת על ידי השמש), אנרגיית הרוח היא אנרגיה מתחדשת, כלומר מקור אנרגיה זמין ובלתי נדלה שבמרבית המקרים אינו עולה דבר.

עם השנים למד האדם לרתום את אנרגיית הרוח לשימושים רבים וכיום אנו ניצבים בפני עידן בו הרוח משמשת להפקת חשמל זמין שיכול יום אחד להחליף את ייצור החשמל המזהם בו אנו עושים שימוש כיום. כל שנדרש על מנת להפיק חשמל דרך אנרגיית רוח, הוא חיבור בין טורבינת רוח לבין גנרטור שיהפוך את האנרגיה הקינטית לחשמל.

הפקת חשמל מאנרגיית רוח

כיום, מבינים ברחבי העולם את הפוטנציאל העצום של הפקת חשמל מאנרגיית רוח ומדינות רבות ברחבי העולם מפתחות על בסיס קבוע טכנולוגיות מתקדמות שייסיעו לנו לעשות שימוש באנרגיית הרוח.

באירופה, שנחשבת ליבשת המפותחת ביותר בתחום, מופעלות כבר כיום טורבינות רוח רבות ביבשה ובים ואף חוות רוח שלמות שאמונות על ייצור אחוזים מרשימים של חשמל לצריכת התושבים. בין המדינות המתקדמות ביותר בתחום מדורגות דנמרק, ספרד, גרמניה ומדינות נוספות.

הפקת החשמל מאנרגיית רוח נעשית באמצעות הצבה של טורבינות רוח מסוגים שונים והקמה של גנרטורים שיפעולו על ידי אותן הטורבינות וייצרו אספקת חשמל.

יתרונות השימוש באנרגיית רוח

לשימוש באנרגיית רוח לצורך הפקת חשמל יתרונות רבים:

יתרון כלכלי – השימוש באנרגיית רוח הוא זול יחסית לצורות הפקה אחרות וזאת בזכות השימוש באנרגיה מתחדשת שלא עולה דבר. על אף עלות ההקמה והתחזוקה של טורבינות רוח, החזר ההשקעה הוא ברוב המקרים קצר וההשקעה הופכת במהרה לנכס מניב.

יתרון סביבתי – הפקת חשמל מאנרגיית רוח אינה גורמת לזיהום סביבתי ואיננה מכלה משאבים, בשונה מהפקת חשמל תוך שימוש בדלקים, גזים ומחצבים טבעיים אחרים. אמצעי אנרגיה מתחדשים, כמו הפקת אנרגיה ע"י מיחזור אשפה גובים מחיר סביבתי בדמות גזים רעילים המשתחררים באטמוספירה.

חסרונות השימוש באנרגיית רוח

עם כל האמור, עדיין ישנם מספר חסרונות המיוחסים לשימוש באנרגיית רוח לצורך הפקת חשמל, אך נעשים מאמצים רבים על מנת לצמצם חסרונות אלו:

זמינות ואגירת האנרגיה – מעצם העובדה שנעשה שימוש ברוח, נוצרת תלות בין עוצמת הרוח ופרקי הזמן בהם היא נושבת לבין מידת התועלת המופקת על ידי הטורבינות. בזמנים בהם לא נושבת רוח מידת היעילות של הטורבינות יורדת, אם לא נעלמת כליל. כיום, עדיין יש קושי באגירת האנרגיה הנוצרת לזמנים ההפוגה הנותרים.

שטחי הקמה – למרות העלייה בתפוקת הטורבינות, עדיין נדרשות טורבינות רבות על מנת לייצר כמות מועילה של חשמל. טורבינות אלו תוספות שטחי אדמה נרחבים.

זיהום רעש – פעילות הטורבינות יוצרת רעש סביבתי רב הפוגע באזורים בהם מוצבות הטורבינות.

הפרעות אלקטרומגנטיות – פעילות הטורבינות מלווה באנרגיה אלקטרו מגנטית, שיוצרת השראה, משבשת מכשור אלקטרוני ועשויה להרע לבריאות.

אנרגיית רוח בישראל

גם בישראל נעשים מאמצים רבים לרתום את אנרגיית הרוח לצורך הפקת חשמל. כיום פועלות בארץ מספר טורבינות רוח גדולות של חברת "מי גולן אנרגית רוח בע"מ" בצפון הארץ ונעשים צעדים רבים להקמת טורבינות נוספות, ואף להכנסת טורבינות רוח עירוניות והתקנה של טורבינות רוח בים.

נושא אנרגיית הרוח נבחן שוב ושוב בישראל כבר משנות ה-80 ומבטיח כי גם אצלנו ישכילו לעשות שימוש באנרגיות ירוקות מתחדשות.

Exit mobile version