Site icon פורטל מיחזור בישראל

אנרגיית ים


בימנו, אנו מבינים את החשיבות העצומה של מציאת חלופות אנרגיה מתחדשת וירוקה. לאורך השנים, מצא האדם דרכים רבות לרתום את איתני הטבע לתועלתו ולעשות שימוש יעיל בכוחות שמעמיד הטבע לרשותנו. כבר שנים ארוכות נעשה שימוש באנרגייה סולארית ואנרגיית רוח לייצור חשמל וצרכים אחרים.

מזה שנים רבות נעשים מאמצים לגייס גם את אנרגיית הים לטובתנו ולעשות בה שימוש דומה לזה שאנו עושים באנרגיה סולרית ואנרגיית רוח.

כאשר מדברים על אנרגיית ים יש להתייחס למספר סוגי אנרגיה המיוחסים לכוחות הטבעיים של הים, בהם האדם מעוניין לעשות שימוש:

בנוסף, קיימת שיטת המרה של אנרגיה תרמית ימית העושה שימוש בהבדלי הטמפרטורה לצורך הפעלת מנועי חום וסוג נוסף של אנרגייה ימית טמון בהפקת אנרגיה מאצות ים.

כל סוגי האנרגיה הימית הם אנרגיה מתחדשת, זמינה, ירוקה וזולה יחסית להמרה.

שימוש באנרגיה ימית לצורך ייצור חשמל

המטרה המרכזית לשמה האדם מעוניין לרתום את אנרגיית הים היא ייצור חשמל. ייצור חשמל קונבציונלי מכלה מחצבי טבע רבים, יוצר זיהום סביבתי חמור, מחירו יקר במיוחד ויתרונותיו מועטים אם בכלל.

לאורך השנים נעשו ונעשים מאמצים רבים בפיתוח מתקנים שיוכלו להמיר בהצלחה את אנרגיות הים השונות למטרת ייצור חשמל. קיימים קשיים רבים בתחום, בשל סיבות רבות, אך המאמצים נמשכים.

יתרונות וחסרונות השימוש באנרגיית ים

כאמור, השימוש באנרגיית ים מהווה חלופה זולה, ירוקה ומתחדשת של אנרגייה קינטית שאותה ניתן לנצל לתועלתנו. בנוסף, לשימוש באנרגיית ים יתרונות על אנרגיות ירוקות אחרות, היא אינה דורשת שימוש נרחב בשטחי אדמה, לא מייצרת רעש סביבתי ולא פוגעת בחי.

עם זאת, לשימוש באנרגיית ים חסרונות רבים הנעוצים בקשיים הכרוכים בתהליך הניצול של האנרגיה. ראשית, קיים קושי בייצור מערכות שיצליחו לעמוד לאורך זמן במגע עם מים ומלחים שנוטים לעכל מתכות וחומרים רבים בקצר מהיר. שנית, מערכות אלו צריכות לעמוד בעומסים הכבדים של סופות ימיות, רוחות חזקות ושאר אסונות טבע.

בנוסף, קיים אובדן אנרגטי בעת ההולכה של האנרגיה מהים וליבשה, ולבסוף יש צורך לתכנן ולהתקין את המערכות בצורה שלא תפגע בסביבה הימית ובתחבורה הימית.

אנרגיית ים בישראל

בימים אלו החל לפעול המפעל הראשון בקנה מידה משמעותי לייצור חשמל מגלי ים בנמל יפו. הפקת האנרגיה נעשית באמצעות מצוף ימי גדול, אשר נע עם תנועת הגלים ומעביר אנרגיה קינטית זו למתקן הממיר אותה לחשמל.

בצעד זה הצטרפה ישראל למדינות כמו סקוטלנד ואוסטרליה, שהחלו בייצור של חשמל תוך שימוש באנרגייה הידרואלקטרית. משמעות הדבר היא אפשרות אמיתית של הפקת חשמל תוך שימוש באנרגיה ירוקה, במידה משמעותית, כבר בעתיד בקרוב.

המתקן שהחל לפעול, הנו פרי פיתוח של חברת SDE שבראשותה שמואל עובדיה ומהווה פריצת דרך אמיתית בתחום האנרגיה המתחדשת והשימוש בה. לדבריו של שמואל עובדיה, מנכ"ל החברה, זה הוא רק צעד ראשוני בתוכנית בנייה מקיפה שעתידה לייצר 50 מגה-ואט חשמל.

Exit mobile version